In de Stadskrant van de gemeente Den Haag verscheen op 16 maart 2016 artikel over de Buurtsportcoach. Maarten Boot vult namens Ergo Control de rol van Buurtsportcoach in Haagse wijken Moerwijk en Morgenstond. In het artikel vertelt Maarten over zijn rol als buurtsportcoach en deelt wijkbewoonster Maud haar ervaring.

Buurtsportcoach‘Nu ik weer sport voel ik me fantastisch’

Maud liep wekenlang met krukken omdat ze haar hamstring had gescheurd. Daardoor kon ze weinig bewegen en kwam ze kilo’s aan. Met behulp van een buurtsportcoach vond ze een sport die ze leuk vindt én volhoudt.

‘Ik hou van bewegen: hardlopen, zwemmen of wandelen vind ik heerlijk om te doen. Als kind deed ik met mijn ouders aan bergwandelen. Grote afstanden lopen was voor mij geen probleem. Maar als alleenstaande moeder kwam ik niet aan sporten toe. Toen mijn zoon wat ouder werd en ik weer aan sporten begon, kreeg ik blessures. Hardlopen lukte daarom niet meer. Tijdens de laatste vakantie liep mijn zoon me er met gemak uit. Op het moment dat ik viel, mijn hamstring scheurde en wekenlang met krukken moest lopen, besefte ik me dat ik écht meer aan beweging moest doen. Door al het stilzitten werd ik ook nog zwaarder. Ook merkte ik dat ik nu nog minder energie had. Daar wilde ik wat aan doen! Daarom ging ik op intakegesprek bij Maarten, de buurtsportcoach. Misschien kon hij me op weg helpen bij het zoeken naar een sport die bij me past. Maarten keek niet naar de dingen die ik niet meer kan; hij kijkt naar wat ik wél kan. Op zijn advies ben ik begonnen met fitness. Elke woensdagochtend is er een gratis fitnessles in het wijkcentrum Moerwijk. De docent van de fitnessles weet wat mijn beperkingen zijn. Als ik niet mee kan komen met een oefening, bedenkt hij iets anders voor me. Vaak staat mijn werk, mijn gezin, het huishouden en de zorg voor mijn ouders bovenaan en kom ik amper aan mezelf toe. Nu ik weer sport voel ik me fantastisch. Ik wil mezelf niet meer voor alles en iedereen opzijschuiven. Ik weet dat ik beperkingen heb, alleen wil dat niet zeggen dat ik me daardoor laat beperken.’

‘Iedereen kan bewegen’

Maarten Boot is buurtsportcoach in Moerwijk en Morgenstond. Samen met zijn collega Celeste Split helpt hij mensen een passend en betaalbaar beweegaanbod te vinden.

‘Soms kan het lastig zijn om een sport te vinden die bij je past. Bijvoorbeeld als je met blessures kampt, beperkingen hebt of op leeftijd bent. Toch is er altijd wat te vinden. Samen met een deelnemer achterhaal ik wat iemand leuk vindt om te doen. Als je iets leuk vindt, blijf je gemotiveerd om het vol te houden. Vaak verwarren mensen sporten en bewegen met elkaar. Niemand hoeft te sporten of zich af te beulen. Het gaat erom dat je in beweging komt. Dagelijks een half uur iets doen waardoor je hartslag omhoog gaat en je licht transpireert is voldoende. Hou je van wandelen? Dan zoek ik een sportvereniging op waar een wandelclub bij zit. Natuurlijk kun je ook in je eentje wandelen, maar het sociale aspect, de gezelligheid en het feit dat er mensen op je komst rekenen, maakt dat je sneller doorzet. Daarnaast is het gewoon gezellig om na afloop nog even koffie met elkaar te drinken. Als mijn deelnemers het moeilijk of eng vinden om zelf naar een vereniging te stappen, dan ga ik de eerste keer gewoon met ze mee. ‘Ik kan niet sporten’ of ‘ik heb er geen tijd voor’ is geen argument. Iedereen kan bewegen. Zodra je daarmee begint, zie je hoe groot de impact is. Je straalt, je staat sterker in je schoenen en je houding verbetert. Wil jij ook weer wat gaan doen aan sport of beweging? De buurtsportcoach is er voor alle volwassenen die meer willen bewegen. Bovendien is ons advies gratis.’

Bron: Stadskrant Den Haag, 16 maart 2016, nummer 3