In september 2017 is bij de Gemeente Dronten in samenwerking met de Friesland Zorgverzekering  het traject ‘Bewegen Werkt’ van start gegaan onder begeleiding van Ergo Control en diëtistenpraktijk Top Care.

12 weken intensieve begeleiding en coaching

Het traject bestond uit twaalf weken intensieve begeleiding en coaching met beweeg- en sportelementen. Bijvoorbeeld wandelen, fitness  en spelonderdelen. Daarnaast werden er activiteiten gedaan met het oog op cognitieve en sociale ontwikkeling. Denk hierbij aan samenwerking, grenzen stellen, stellen van doelen, activiteiten organiseren, plannen van zaken en vergroten van zelfvertrouwen.

Deelnemers bewogen twee keer per week in groepsverband op vaste tijden. Elke week was er aandacht voor een leefstijlthema. Om de twee weken hadden de betrokkenen een gesprek met de diëtiste. Voedingsbegeleiding is een belangrijk onderdeel van het programma en daar trokken Ergo Control en Top Care samen in op.

De vijftien deelnemers werden gecoacht op hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen het traject werd onder andere samengewerkt met de buurtsportcoaches, welzijnsorganisatie ‘De Meerpaal’ en verschillende sportverenigingen en een fitnessaanbieder.

Vooruitgang op fysiek, mentaal en sociaal vlak

Aan het eind van dit traject kan er teruggekeken worden op een mooie tijd met vele leermomenten voor de deelnemers. Er is op zowel fysiek, mentaal en sociaal vlak vooruitgang geboekt. Het valt op dat de deelnemers door dit project letterlijk en figuurlijk ‘in beweging gezet zijn’ en dat zij dit ook zo positief hebben beleefd. Er ontstonden mooie samenwerkingen, mensen werden geactiveerd en gemotiveerd en uiteindelijk werden er weer stappen gemaakt op het gebied van gezondheid en hierdoor ook op het gebied van participatie.

Gedicht gemaakt door een van de deelnemers:
Activity is simplicity,
Brings pleasure and stability.
Friendship and unity.
Brings the strength to the community.
Natural remedies brings back pure energy,
tiredness and sleeplessness evaporates and fades away.
When you are strong enough to choose the right way.
Decide your life is you own, that is the best day.
Even if you don’t feel it, have faith and be thankful.
Where faith and hope grows, miracles blossoms.
– Yeshi Kebede

Vervolg

Door dit project is ook gebleken dat er een beweegbehoefte is bij deze doelgroep. Vanuit deze constatering wordt er nu een vervolg georganiseerd waar de deelnemers aan mee kunnen doen. Kortom, iedereen beweegt!”

Door: Henrieke Tamminga (Zorgconsulent/Gids Participatiewet) en Chris Havelaar (Beweegdocent Bewegen Werkt! B.V./Ergocontrol B.V.)